9 Apr, 2013

Razlika klasicnog i savremenog vodjenja

Autor svastarica5 17:51 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Generalna

Uopsteno :

Vodjstvo ili liderstvo predstavlja licnu sposobnost menadzerada uspostvavi neprisilnu moc nad drugima u organizaciji.  Uspesnog menadzera karakterise sposobnost da predvidi opasnosti i sanse sa kojima se organizacija suocava, izrazavanje poverenja u sposobnosti saradnika , nagradjivanje za ostvarene rezultate i dr.

 

KLASICNI STILOVI VODJENJA

 

Posoje 3 stila vodjenja :

 

1. AUTOMATSKO STIL

 

2. DEMOKRATSKO STIL

 

3. LIDERSKI STIL

 

1. Autokrastski stil vodjenja odlikuje se time sto lider sam donosi odluke . on ima poverenje u saradnike. koristi prinudu , a utocaj mu proizilazi iz formalnog autoriteta , postoje dve podverste odog stila vodjenja . harizmastsko i pateticno vodjene.  Autoskratsko vodjenje se primenjjuje u malim preduzecima , sa rastom i razvojem preduzeca ovaj stil mora da se trasformise u stil vodjenja koji je adekavran situaciji...

 

2. Demokratsko stil vodjenja odlikuje se vecom ukljucenoscu podredjenih u odlucivanju, vecim poverenjem u podredjene i verom u spremnost u procesu odlucivanja . Odlucivanje je decentralizovano , autoritet se delegira i ovaj stil obezbedjuej participaciju zaposlenih, fleskibilnost organizacije  i bolje performanse. Demokratsko vodjenje je karakteristicno za srednja i velika preduzeca ...

 

3. Liderski stil vodjenja odlikuje se punom ukljucenoscu svih zaposlenih u koje lider ima puno poverenje , a oni se osecaju potpuno slobodno da diskutuju o svim pitanjima . ovaj stil vodjenja primenjuje se u preduzecima , nezavisno od njegove velicine  i same strukture u radnim grupama .

 

SAVREMENI STILOVI VODJENJA

 

Postoje 4 modela u savremenom vodjenu :

 

1. Fidelov Model

 

2. Hersi - Blansarov Model

 

3. Hausov Model

 

4. Vrum­ - Jetonov Model

 

1. Fidelov model je izgradjen na bazi odnosa izmedju stilova vodjstva i povoljnosti situacije, odnosno stepena u kojem lider moze kontrolise i predvidja posledice odredjenog ponasanja. U ovom modelu se smatra da moze da se koristi dva razlicita stila vodjenja. Jedan stil se karakterise naklonoscu i popustljivom odnosu prema saradnicima , dok drugi karakterise nepovoljnim odnosima prema saradnicima .

 

2. Hersi - Blansov model  posmatra 3 varijabile : zadatak , odnos vodja i zrelost saradnika. Pod zrelosti saradnika podrazumeva se sposonost i spremnost saradnika da preuzme odgovornosti. Nivo zrelosti odredjuje se na osnovu 3 kriterijuma : stepenu motivacije za postignuca , spremnost da se preuzme odgovornost i stepen obrazovanja i iskustva.

 

3. Hausov model u fokus stavlja ocekivanja i motivaciju zaposlenih . Polazi se od toga da zaposleni ocekuju da postignu visoke rezultate i po osnovu visoke nagrade , a zadatak lidera je da pomognu i objasne kojim putem da postignu cilj.

 

4. Vrum - jetonov model ili normativni model razlikuju se 5 stilova vodjenja. Prva dva podrazumevaju autokratsko odlucivanje , naredna dva imaju obelezje konsultivnog odlucivanja, a poslednji stil odlikuje grupno odlucivanje.

Komentari
Dodaj komentar
Dodaj komentar

Zapamti me